Werk combineren met schoolvakantie: zo doe je dat!

werk combineren met schoolvakantie

Werk combineren met schoolvakantie, is dat überhaupt mogelijk? Het is zondagavond en mijn planning voor komende week staat klaar. Groot verschil ten opzichte van vele andere weken is dat komende week de kinderen vakantie hebben. ‘Vroeger’ zou ik het een onmogelijke opdracht vinden, maar nu zorg ik ervoor dat ik werk verzet én leuke dingen doe met de kinderen. Ik deel mijn tactiek zodat het jou ook lukt. 

Mijn kinderen zijn gelukkig niet meer heel jong (7 en 9 jaar). Daardoor zijn ze inmiddels ook een stukje zelfstandiger en kan ik duidelijk met ze communiceren. Ze snappen wat er gebeurt en kunnen ook goed zelf dingen doen. Toch is het hier ook niet allemaal koek en ei. Wanneer ik niet oplet, zitten ze een dag lang in pyjama, kijken ze eindeloos TV of hangen ze achter de tablet en eten ze op hapsnap momenten tussendoor. Dat het ritme wat veranderd en losgelaten wordt tijdens de vakantie is natuurlijk helemaal prima, maar ik stel wel graag een grens. Dat zorgt er ook voor dat werk combineren met schoolvakantie goed mogelijk is.

Als jouw werk gewoon doorgaat tijdens de schoolvakanties...

Waar ik voorheen de neiging had om te genieten van het feit dat het vakantie was en ik ook besloot mijn wekker uit te zetten, doe ik dat tegenwoordig niet meer. Wanneer ik mijn wekker uitzette merkte dat ik gedurende de dag in een modus van relaxtheid bleef hangen. Nu is dat niet erg wanneer ik werkelijk vakantie heb, maar iedere schoolvakantie achterover hangen is niet waar ik voor kies. Mijn werk als Jouw Zakelijke Planner gaat immers ook gewoon door.  

Een ander nadeel was het onrustige gevoel. Ik wilde tussendoor wel wat werken, maar Thijs en Daan hadden uiteraard ook behoefte aan hun moeder. Hierdoor ontstond een innerlijke dialoog tussen de moeder en de ambitieuze vrouw in mij die beiden om een podium vroegen. 

Als jouw werk gewoon doorgaat tijdens de schoolvakantie zal je dus duidelijk moeten zijn, naar jezelf en naar je kinderen. 

Heldere tijdsindeling van de dag

In de avond werken heeft veelal niet mijn voorkeur en ook van de ochtend voor dag en dauw aantrappen word ik niet echt gelukkig. Manlief overigens ook niet aangezien hij wakker wordt van mijn vroege wekker, maar dat terzijde. 

Als deze twee momenten op de dag al af vallen is het kijken naar wanneer dan wel. Mijn kinderen doe je geen groter plezier dan ze de ruimte geven om tijdens vakantieochtenden relaxt op te starten. Onder een dekentje, tegen elkaar aan, voor de televisie of samen op de tablet en gamen. Op schooldagen starten wij de ochtend met ontbijt aan tafel, dus dit vinden ze heerlijk. Om daar als moeder bij te gaan zitten “omdat ik er dan voor hun ben” heeft totaal geen zin. De boys zien me dan toch niet zitten. Hun gezamenlijke wereld op dat moment is veel belangrijker.

Oftewel, mijn kans om te werken! In de vakantie werk ik dan ook iedere ochtend van 08:00u tot 10:00u. Na 10u ben ik er voor de kinderen en is het tijd voor leuke dingen. Spelen ze lekker in de middag? Dan kan ik altijd nog besluiten om mijn laptop open te klappen (of niet).

Zo kan jij ook jouw beste moment kiezen. Ben jij juist wel een vroege vogel of een energiek nachtdier? Lekker pakken die uren! Het gaat erom dat werk te combineren is met de vakantie en dat alle partijen tevreden zijn. 

Deze week heb ik overigens wel twee avonden dat ik aan het “werk” ben. Ik heb één live Q&A met de cursisten van de cursus plannen, die is bijna altijd ‘s avonds. En ik heb mijn maandelijkse check-in met mijn business buddies. Deze twee meetings vind ik erg leuk en voelen niet als werken in de avond. 

Gelukkig zijn mijn kinderen nooit voor 07u beneden. Wij hebben al heel snel een digitale wekker op hun slaapkamers gezet met de afspraak dat ze pas naar beneden mogen om 07:00u (uitzondering natuurlijk om te plassen, hahaha).

Werk combineren met schoolvakantie door een haalbare takenlijst

Een ander onmisbaar element in het plannen van werk tijdens schoolvakanties is een superheldere takenlijst. Ik heb over het algemeen iets minder afspraken met klanten, maar desalniettemin heb ik een mooie lijst met taken om het bedrijf door te laten lopen. Door het behapbaar te houden, leg ik mezelf niet al te veel druk op. Ik doe de taken die door moeten lopen en kijk iets kritischer naar dingen die ook later kunnen. 

Hulp inschakelen

Mijn kinderen gaan niet naar de BSO aangezien we dat eigenlijk nooit nodig hebben gehad. Ik werk altijd onder schooltijden en dat is prima. Nu heb ik de laatste tijd wel vaker meetings met klanten voor wie ik de planning maak. Deze afspraken lopen tijdens de meeste schoolvakanties gewoon door.

De komende vakantie gaan de kinderen een aantal uur naar Angela, een vriendin van mij die tevens ondernemer is. Onze kinderen spelen enorm lekker met elkaar dus dat is superfijn. Daarnaast is mijn vader sinds een aantal maanden gepensioneerd en vindt hij stil zitten lastig. Komt dat even goed uit! Wanneer mijn moeder aan het werk is, vindt hij het heerlijk om even bij te springen met de kids, zodat hij ook wat omhanden heeft. Wat een geluk dat ook hij de komende week oppast!

En als dat allemaal niet kan? Accepteer de situatie

Zoals we het afgelopen jaar al hebben geleerd met de lockdown en thuisschool is accepteren van de situatie misschien wel je grootste goed. Wanneer Angela of mijn vader niet zouden oppassen, had het ook wel goed gekomen. 

Tussen 08u en 10u is voor mij sowieso mogelijk. Anders een avond extra of iets minder taken op mijn planning.

Hoe pak jij werk combineren met schoolvakantie aan?

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.