Wat is Notion en hoe kan je het gebruiken?

Wat is Notion

Wellicht heb je er al van gehoord: de onmisbare planningstool Notion! Steeds meer mensen zijn hier enthousiast en gepassioneerd over. En terecht! Notion is wat mij betreft dé tool om je chaos georganiseerd te krijgen. Maar wat is Notion nou precies en hoe kan je het gebruiken? 

Wat is Notion?

Met Notion kan je een complete database creëren met eigenlijk (zo goed als) alles. Administratie, projecten, taken, notities, documenten, je favoriete recepten, enzovoort. We krijgen steeds meer informatie digitaal aangeleverd of we digitaliseren ze zelf. Deze paparassen (bijvoorbeeld facturen en garantiebewijzen) moeten we ergens willen bewaren, maar het liefst niet op onze computer. In de tool kan je dit allemaal kwijt en dat maakt het ook zo breed inzetbaar.

Maar wat maakt Notion nou anders (beter in mijn optiek) dan bijvoorbeeld Evernote? Het grootste voordeel vind ik zelf dat je heel makkelijk pagina’s in pagina’s kunt aanmaken. Ook kan je intern linken naar een deel van je tekst verderop in de pagina of naar een andere pagina binnen Notion. Dit zorgt ervoor dat je heel makkelijk structuur kunt aanbrengen en kunt doorlinken naar andere relevante pagina’s.

Klein voorbeeld: Zelf heb ik een overkoepelende pagina. Zie het als de index van een boek, van waaruit ik door link naar specifieke pagina’s. Maar aanvullend vind ik het ook fijn om van bijvoorbeeld mijn planning een directe link te hebben naar mijn “dumplijst”. Een plek waar ik al mijn notities, gedachten en to-do’s verzamel om niet te vergeten. Door deze interne structuur aan te brengen kan je enorm veel zoeken en dus kostbare tijd besparen!

Clubhouse kennisbank

Om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is, wil ik twee voorbeelden met je delen. Uiteraard de officiële database van Notion zelf. Hierin zijn een paar fantastische pagina’s boordevol mogelijkheden. Zoals de “What’s new”,  “Help and support” en de “Notion Community”.

Maar ook de populaire app Clubhouse zet het in om kennis en informatie te delen met zijn gebruikers.

Templates

Nog een voordeel van Notion is hun enorme database aan templates. Iedere gebruiker kan zijn eigen templates daarin uploaden, dus aan inspiratie geen gebrek!

Om het voor mijn klanten met wie ik persoonlijk samenwerk makkelijker te maken, heb ik een template ontwikkeld waar we hun complete planning in maken. Maar ook al hun dromen en ideeën verzamelen ze hierin. Door het creëren van een externe database waarop zij kunnen vertrouwen kunnen ze focussen op hun eigenlijke werk!

Goed nieuws. Dit is binnenkort gratis beschikbaar voor jou. 

Zie jij ook de kansen in Notion

Wat mij betreft is het dus écht een aanrader wanneer je op zoek bent naar een allround systeem voor verzamelen en organiseren.

Ben jij al fan van Notion?

Misschien vind je dit ook interessant!