Thuisschool en werken – hoe combineer je dat?

Thuisschool en werken combineren

Thuisschool en werken, hoe combineer je dat in hemelsnaam? Een fris en gezond nieuw jaar. Een blanco blad, 2020 is afgesloten, tijd om keihard te knallen. Of toch niet? Als ouder word je momenteel keihard met je neus op de feiten gedrukt. Corona is nog niet weg. Sterker nog, we zitten in een lockdown, de kinderen mogen niet naar school, we hebben ons werk (al dan niet thuis), ons huishouden, maar ondertussen heb je ook de rol van juf of meester in je schoot geworpen gekregen. HELP!

Ik ben de laatste die zal ontkennen dat het pittig is. Ook ik zit in hetzelfde schuitje. Thijs van 9 (groep 6) en Daan van bijna 7 (groep 3) hebben thuisschool. Manlief werkt in de primaire sector en zit dus nog veel op zijn werk, met af en toe wat uren thuis. Hij probeert te helpen waar hij kan, maar heeft wat minder mogelijkheden dan ik qua schuiven met zijn uren en werkzaamheden. Het spelen van juf en alles in goede banen leiden is voornamelijk mijn verantwoordelijkheid.

Thuisschool en werken combineren

Dag 1:
Na 2 weken vakantie kan ik weer lekker aan de slag. Achterstand inhalen, administratie en belastingaangifte doen, mijn fantastische goede voornemens tot leven wekken en vol frisse moed aan de bak. De kinderen hebben online les van 8:30u – 12u. Van 13:00u – 14:00u zelfstandig werken en om 14u een afsluitende call. Ik ben in de veronderstelling dat ik dan ondertussen lekker kan werken (what was I thinking?).

Naarmate de ochtend vordert, raak ik steeds gefrustreerder. Thijs redt zich wel. Daan werkt bij mij aan tafel, maar hij heeft regelmatig mijn hulp en/of mentale support nodig. Heeft hij dat niet? Dan staat hij vrolijk zijn dansjes te doen, zit hij te wiebelkonten, te lachen om wat de juf zegt en weet ik wat nog meer. Focussen lukt me niet en ik raak gigantisch gefrustreerd.

Tot zover is thuisschool en werken combineren dus een behoorlijk lastige taak

Dag 2:
Ik voel me goed en begin mijn dag vol goede moed. Het moeilijkste is geweest. De kids snappen het systeem, dus ik kan lekker gaan werken. Maar al snel kom ik erachter dat het werken vandaag ook niet gaat lukken. HO STOP HO! Dit moet anders! Ik weiger om 2 weken lang (of langer…) te gaan vechten tegen een ritme dat niet lukt. Tijd om het roer om te gooien, dus.

Toen ik eenmaal tot dat besef kwam, viel er een last van mijn schouders. Ik had door dat mezelf geforceerd in een niet werkend ritme proppen alleen maar tegen me werkte. En als expert in persoonlijke effectiviteit had ik dat eerder kunnen bedenken.

Thuisschool en werken combineren is mogelijk, maar je moet wel weten wat bij jou past. Deze tips helpen je daarbij!

5 tips voor een betere combinatie tussen school en thuiswerken

 1. Let op wat je zegt én denkt 
  Wanneer je zegt (of je jezelf wijsmaakt) hoe zwaar het allemaal is, dan zal het ook zwaar zijn. Die gedachte maakt het niet makkelijker en het maakt het zeker niet leuker. Het wordt er juist alleen maar moeilijker door. Wat jij denkt en wat je tegen jezelf zegt, is een keuze. Let hier dus op.
 2. Hou niet vast aan een ritme dat niet werkt
  Je dagelijkse ritme loopt anders dan normaal. Wellicht zelfs anders dan je vooraf had bedacht in voorbereiding op thuisschool. Laat los hoe je het hebt bedacht wanneer dit niet werkt en vindt een nieuw tijdelijke ritme dat wel werkt.
 3. Wees bereid tot het maken van concessies
  Het kan niet zo zijn dat je op geen enkel vlak concessies hoeft te doen wanneer je er zo’n grote taak bij krijgt. Dan maar iets langer tv kijken. Dan maar iets minder werken. Dan maar een iets korter rondje wandelen of fietsen. Wat dan ook. Ergens moet je steken laten vallen, anders loop je jezelf voorbij.
 4. Prioriteit stellen
  Pak op wat nu écht noodzakelijk is. Waarschijnlijk is alles wat op je takenlijstje staat op lange termijn belangrijk. Maar wat doet er nu, op kort termijn, écht toe? Dat je huis smetteloos is? Dat sommige (minder belangrijke) taken 2 weken later uitgevoerd worden? Of is het belangrijk dat de sfeer in huis gezellig blijft? Dat de kinderen (die school, ritme en hun vriendjes missen) hier zo goed mogelijk in ondersteunt worden?
 5. Maak een realistische planning
  Zorg voor een planning waarin je meer ruimte ervaart voor uitloop. Maak tijd voor de lastigere focus klusjes wanneer je er even niet hoeft te zijn voor de kinderen en doe de simpelere klusjes wanneer je wel oproepbaar bent. Bepaal iedere dag opnieuw 1 – 3 prioriteiten voor die dag.

Wat je ook doet, bedenk altijd dat jij een keuze hebt. Jij hebt de keuze om te bepalen hoe jij reageert in deze situatie. Ja, thuisschool en werken combineren is misschien lastig. Ja, het vraagt om creatief denken. Maar er is altijd een oplossing waardoor het een beetje makkelijker wordt!

Blijf op de hoogte van de FP - Academy.

Rond mei 2021 start er weer een nieuwe ronde van de cursus plannen.

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en hoor als eerste wanneer de deuren weer openen! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.