Sprints, wat kan je ermee?

Sprintoverzicht

Met enige regelmaat krijg ik de vraag: “Sprints, wat kan je ermee?” Om jou hierbij te helpen heb ik deze blog geschreven, zodat je precies weet wat je ermee kan en hoe het jou kan helpen.

Wat is een sprint

Voordat ik je vertel wat je met de sprints kunt (met name het sprintoverzicht) is het fijn wanneer je begrijpt wat een sprint is. Wanneer je begrijpt wat een sprint is kan je het namelijk een stuk makkelijker inzetten. 

Een sprint is een periode van tijd waarin jij aan een specifiek doel of taak gaat werken die aan het einde van die periode afgerond moet zijn. In de Flow Planners heb ik gekozen voor sprints van 4 weken omdat dit voor de meeste mensen fijn werkt.

Het gehele jaar, 52 weken, is dan ook opgedeeld in 13 periode van 4 weken. De insteek van een sprint is dat je aan ieder eind/begin van een nieuwe sprint (= periode van 4 weken) wat extra tijd neemt om te reflecteren en om je doelen voor de komende sprint scherp te zetten.

Reflecteren en nieuwe doelen

De vragen in de planner laten je onder andere nadenken over wat er goed en wat minder goed gaat. Waar dit door komt en wat je ervan hebt geleerd. Vervolgens ga je aan de slag met vragen zoals:

 • “Van welke taken/to-do’s word ik erg gelukkig?”
 • “Wat wil ik de komende sprint bereiken en hoe ga ik dit doen.”
 • “Wie of wat heb ik nodig om mijn doelen te bereiken.”

Nu je inzicht hebt in je afgelopen maand en je je intenties en doelen voor de komende maand hebt uitgeschreven, wordt het tijd om je focus te zetten voor de komende sprint. Dit zijn de laatste vragen:

 • “Waar ga ik de komende sprint mee starten? Iets wat ik nog nooit heb gedaan.
 • “Waar ga ik de komende sprint mee stoppen? Wat staat niet meer in lijn met mijn huidige visie en doelen?”
 • “Wat gaat er zo goed en lekker dat ik dit ga opschalen.”
 • “Hoe ga ik mezelf de komende sprint belonen.”
Door deze vragen concreet te beantwoorden heb je een helder doel voor de komende 4 weken. De antwoorden op deze vragen moeten uiteraard wel in lijn zijn met je uiteindelijke doel voor jou als persoon of voor je bedrijf.

Sprintoverzicht

Dan rest er nog 1 vraag om te beantwoorden. Het sprintoverzicht, wat kan je ermee? Heel veel. Het sprintoverzicht is vergelijkbaar met een maandoverzicht. Je kunt het onder andere gebruiken: 

 • als kalender
 • om je doelen uit te werken
 • om de opvang uren van je kind(eren) bij te houden
 • als overzicht van grote of belangrijke afspraken of toetsen
 • om je werkuren bij te houden
 • voor wanneer welke kliko aan de weg moet
 • enzovoort. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bij deze post op Instagram kan je zien hoe ik hem gebruikte. Aangezien ik geen puzzelfeed meer heb vind ik het fijn om het sprintoverzicht nu te gebruiken voor grotere afspraken. Denk aan (school-)vakanties, man op zakenreis, avondje uit, coachingsdagen, training, enzovoort.

Door de data en dagen erbij te noteren heb je in 1 overzicht welke data achter deze sprint zitten. Dat maakt het noteren van een afspraak nog makkelijker.

Misschien denk je dat het noteren van alle data veel werk is, maar dat valt mee. In deze blog lees je meer over de voordelen van een ongedateerde planner en hoe je deze het makkelijkste kunt dateren.

De planner heeft veel mogelijkheden, maar bovenal veel vrijheden om de planner zo te gebruiken dat het bij jou past. Er is niet 1 juiste manier om de planner te gebruiken. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo zijn er ook meerdere manieren om de planner te gebruiken.

Hoe gebruik jij je planner? Laat het weten in de comments.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.