Hoe werkt een ongedateerde planner?

De Flow Planners is alleen verkrijgbaar als ongedateerde planner. Regelmatig krijg ik de vraag waarom de planner ongedateerd is, hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn. In deze FAQ loop ik langs deze vragen en geef ik onder andere antwoord op: hoe werkt een ongedateerde planner?

In de voorgaande jaren bestelden zoveel mensen de Flow Planners pas in februari, maart of zelfs in juni (en soms nog later!). Hoe zonde dat dan bijna de helft van de planner dan ongebruikt blijft liggen? Ook kreeg ik regelmatig de opmerking van studenten en docenten dat ze de planner echt fantastisch vonden, maar dat zij een planner op basis van schooljaren hun veel beter bevalt fijner vinden. Dit zijn allemaal voordelen die een ongedateerde planner wel heeft, en een variant met de datum erin niet.

De voordelen van een ongedateerde planner

Na lang wikken en wegen heb ik midden 2019 besloten om Flow Planners ongedateerd te maken. Dit was oprecht een grote drempel aangezien we ook al in formaat zouden wijzigen. Zijn dit niet teveel wijzigingen in een keer? Maar ik ben blij, zo ontzettend blij, dat we deze wijzigingen hebben doorgevoerd. Je kan nu namelijk op ieder gewenst moment beginnen met de planner en als je twee weken op vakantie gaat, blijven de pagina’s niet leeg. Maar hoe werkt een ongedateerde planner nou precies?

Hoe werkt een ongedateerde planner?

Eigenlijk zegt de naam ongedateerd het al. Alles is ongedateerd. Dat betekent dat je handmatig de data in je planner noteert. Wanneer je graag alle data van tevoren in je agenda hebt staan, klinkt dit als heel veel werk, maar dat valt echt mee. Je moet het alleen niet grote maken dan het is. Door het leuk te maken, door het bijvoorbeeld te zien als een me-time momentje, dan heb je het zo voor elkaar.

Hoe vul je een planner zonder datum goed in?

  • Plan een avond (of welk dagdeel dan ook) in, waarbij je alle data in 1 keer in je planner gaat opschrijven. Doe je dit niet, dan zal je constant geconfronteerd worden met het feit dat je je planner nog moet dateren. Mentaal een killer
  • Maak er een momentje voor jezelf van. Zet een fijne (geur-)kaars aan, pak een kopje thee (of wijn) erbij en zet dit binnen handbereik.
  • Zelf gebruik ik altijd de Pilot Frixion pen. Deze is verkrijgbaar in meerdere kleuren, schrijft super fijn én is uitwisbaar. Je gaat onherroepelijk fouten maken bij het schrijven van data, zo kan je het mooi corrigeren en blijft het een feestje.
  • Pak je laptop, mobiel of tablet erbij en zoek de weeknummers op. Hier staat alles overzichtelijk onder elkaar. Heb je een ander jaartal nodig? Verander in de URL dan enkel even het gewenste jaar
  • Schrijf achter elkaar door. Denk niet halverwege, de rest komt nog wel. Van uitstel komt afstel (en een vol hoofd).
  • Op de tabjes schrijf ik zelf de getallen van de bijbehorende maanden. Oftewel zitten er data van april en mei achter deze tabblad? Dan schrijf ik 4 – 5 op het tabje.
  • In het sprintoverzicht schrijf ik ook nog de data op die horen bij deze periode. Zo kan ik direct zien welke data in deze blok zitten en of ik nog een tab verder moet zijn.
  • Klaar is Kees (of Mies)!

Wat zijn de mogelijkheden?

Verschillende gebruikers, verschillende wensen, verschillende mogelijkheden. Wat ik vaak terugkrijg van de gebruikers is dat ze blij zijn dat de planner al veel klaar heeft staan, maar dat het ook nog ruimte heeft voor eigen wensen.

 • Zo zijn er studenten die de planner alleen gebruiken wanneer ze naar school moeten. De vakanties plannen ze niet in. Ze gebruiken de planner hierdoor zelfs langer dan 1 jaar.
 • Er zijn moeders die in het sprintoverzicht noteren hoeveel uren hun kindje naar de opvang is geweest.
 • Influencers gebruiken het sprintoverzicht voor het inplannen van hun social media berichten.
 • Coaches kunnen nu de planner cadeau geven bij hun traject zonder dat de planner ongebruikt blijft liggen.

Gebruik je een digitale agenda? Ik ook! Toch pak ik iedere week mijn planner erbij en schrijf ik mijn planning op in de planner. Dit geeft mij rust en inzicht in de week en maakt dat ik doelgerichter kan werken. 

Zoals je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos. Belangrijk is dat je een manier ontdekt die bij jou past. Wanneer je dit eenmaal hebt gevonden zal je heel veel rust gaan ervaren. 

Hoewel de planner specifiek is ontwikkeld voor ambitieuze moeders met een drukke en volle planning biedt de planner veel meer mogelijkheden. Het ongedateerd maken van de planner heeft de ruimte en vrijheid in het gebruik nog verder vergroot.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.