Meer structuur in je leven – waar begin je?

Structuur aanbrengen - waar begin je

Meer structuur in je leven en in je werk. Het kan je dagelijkse bestaan een stuk makkelijker maken. Structuur zorgt namelijk voor rust, overzicht en voorspelbaarheid. En dat laatste is waar wij als mensen goed op gaan.

Waarom zou je meer structuur in je leven willen?

Wanneer we buiten onze gebaande paden komen (buiten je comfortzone) zullen we weerstand voelen. In weerstand zit groei, maar het kost ons ook meer energie (mentaal en/of fysiek) dan activiteiten die ons al bekend zijn. Structuur geeft ons kaders waarbinnen we ons kunnen bewegen en is het gevolg van gewoontes en ritme. 

Als mensen willen we graag groeien en ontwikkelen, maar we houden niet van onzekerheid. Helaas gaat dit veelal niet samen. Aan groeien en ontwikkelen en aan nieuwe dingen uitproberen en ontdekken is niets zekers aan. Het zit rammetje vol met onzekerheden.

Wilskracht vs. structuur

Om deze onzekerheden aan te kunnen maken we gebruik van wilskracht. Carrieretijger zegt daar het volgende over. 

Wilskracht is het vermogen om je aandacht, emoties en verlangens te beheersen.

Wilskracht is echter geen onuitputtelijke bron. Naarmate de dag vordert en bij iedere uitdaging die op je pad komt gaat je wilskracht een klein beetje meer op. Totdat je op een gegeven moment jezelf niet meer kunt motiveren om “iets” te doen of om nee te zeggen.

Wanneer je meer structuur in je leven brengt, ontwikkel je ritmes en gewoonten welke op een gegeven moment geen energie (wilskracht) meer kosten. Vergelijk het maar met tanden poetsen. Dit is een gewoonte geworden doordat je een ritme hebt ontwikkeld. Een ritme is een patroon dat je op vaste momenten herhaalt, in dit geval je patroon van handelingen wanneer je naar bed gaat. 

Structuur aanbrengen in je leven; waar begin je?

Structuur kan je werkelijk overal in aanbrengen. Wanneer je kijkt naar wilskracht is het niet verstandig om alles tegelijkertijd aan te pakken. Wilskracht is, zoals gezegd, geen onuitputtelijke bron. Wanneer je alles tegelijkertijd wil aanpakken, zonder nog enige ritmes en/of gewoontes om op terug te vallen, zal je wilskracht gedurende de dag snel op zijn. Hierdoor heb je de rest van de dag geen puf meer om je aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt te houden.

Wanneer je afspraken met jezelf niet nakomt, zal je zelfvertrouwen dalen. Je ontwikkelt een overtuiging dat jij de afspraken die je met jezelf maakt, toch niet na kunt komen. Dit is echter niet het geval. Het betekent alleen dat jij op een zeker punt teveel van jezelf verwacht. Dat je verwachtingen aan jezelf oplegt die niet realistisch zijn.

Het is dan ook lastig om te zeggen waar je “moet” beginnen. Je kan dit tweeledig benaderen.

Breng meer structuur in je leven daar waar je de meeste negatieve energie ervaart.

Wanneer er 1 element is waar je nu heel veel onrust ervaart, waar je door structuur aan te brengen je instant meer rust zult voelt, dan is dat een perfect uitgangspunt. Waar je in deze wel rekening mee wilt houden is het feit dat het veelal een element is die je lastig vindt. Wanneer structuur aanbrengen in dit specifieke gebied van je leven je heel veel energie (wilskracht) kost en je het hierdoor niet kunt volhouden, dan is het aan te raden om op een ander punt te beginnen en je zelfvertrouwen te vergroten.

Beginnen waar je het gemakkelijkst de stappen kunt zetten.

Wanneer je het lastig vindt om überhaupt structuur aan te brengen, begin dan met iets wat heel simpel is. Bedenk een ritme waar je op terug kunt vallen, zoals het avondritueel wanneer je naar bed gaat en ontwikkel dit tot een gewoonte. Vervolgens pak je een ander element erbij waarin je meer structuur wilt aanbrengen. Zo kan je stapje voor stapje je leven optimaliseren en meer structuur aanbrengen.

Ben jij op zoek naar meer structuur in je leven? Waar loop je op dit moment tegenaan? Ik denk graag een keer vrijblijvend met je mee hoe jij meer structuur aan zou kunnen brengen! 

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.