Leren loslaten en een goede planning maken – gaat dat wel samen?

Leren loslaten

Hartstikke leuk hoor, dat ‘loslaten’, maar je hebt geen idee hoe je het moet doen. Die ene gebeurtenis of belemmerende overtuiging blijft maar door je hoofd malen, terwijl je daar helemaal niet blij van wordt. Leren loslaten klinkt als iets onmogelijks, helemaal als je ook een goede planning wil maken. Maar geloof me, dat is het zeker niet! 

Als expert op het gebied van persoonlijke effectiviteit weet ik als geen ander hoe het vasthouden aan een bepaald patroon of een vastgeroeste gewoonte het leren loslaten enorm kan bemoeilijken. Maar met de juiste tips lukt jou dat ook, zelfs in combinatie met het maken van een goede planning.

Leren loslaten en toch een goede planning maken

Loslaten lijkt soms haaks op een goede planning te staan. Op zondagavond heb je jouw week ingedeeld en die wil je niet op dinsdag alweer in de prullenmand gooien. Dat snap ik helemaal en daarom leer ik de deelnemers van mijn cursus plannen ook dat een goede planning niet in beton gegoten is. Het is een leidraad, een geheugensteuntje om jou te helpen met wat je deze week allemaal moet en juist niet moet doen.

Als jouw planning jou een benauwend gevoel geeft, is het belangrijk om terug te keren naar de tekentafel. De kans is groot dat je hem te vol hebt gestopt met dingen die moeten, waardoor jij het schema van komende week nu ervaart als een last. En dit is exact waar leren loslaten in aanraking komt met een goede planning! 

Geef jezelf namelijk de ruimte om af te wijken van de planning, zonder dat jij je daar rot over voelt. Leer loslaten en hang het succes van de geplande periode niet op aan de afgevinkte bolletjes. 

DRIE TIPS OM SNELLER LOS TE LATEN

En nu hoor ik je denken: ja hoor, zegt iemand weer iets over leren loslaten zonder dat ze vertelt hoe dat dan moet. Goed punt. Daarom deel ik direct drie tips die jou leren hoe je dingen sneller los kan laten.

  • Vraag jezelf af of je de situatie nu kan oplossen. Heb jij de mogelijkheid om het probleem direct aan te pakken of is die mogelijkheid er niet? Als het antwoord ja is, dan weet je wat je te doen staan. En zo niet, dan kan je de situatie met een gerust hart loslaten.
  • Onderzoek welke belemmerende overtuiging ervoor zorgt dat jij zo halsstarrig vasthoudt. Als je weet waar jouw angst of onvermogen om los te laten vandaan komt, is het ook makkelijker om hieraan te werken.
  • Gewoon doen. Misschien is dit de stomste tip van allemaal, maar in de praktijk werkt hij wel het meest effectief. In veel gevallen is het namelijk echt een kwestie van ‘gewoon doen’. Gewoon een keer die afspraak afzeggen zonder dat je je iets aantrekt van wat een ander vindt. Of gewoon een keer niet op maandag de badkamer schoonmaken terwijl dat wel in je planning stond. Loslaten is gewoon doen, helemaal als vasthouden je veel negativiteit oplevert.
Loslaten en goed plannen gaan dus prima samen. Heb jij moeite met deze combinatie of ben jij er inmiddels geoefend in? 

Blijf op de hoogte van de FP - Academy.

Rond mei 2021 start er weer een nieuwe ronde van de cursus plannen.

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en hoor als eerste wanneer de deuren weer openen! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.