Iedereen kan leren plannen (ja, zelfs jij!)

Leren plannen

Leren plannen is niet voor iedereen weggelegd. Althans, als ik de berichten mag geloven die ik regelmatig ontvang. Er zijn veel belemmerende overtuigingen als het aankomt op plannen, maar geloof me: iedereen kan leren plannen. Ja, zelfs jij.

Ik ben niet goed in plannen.” 
“Ik ben nou eenmaal chaotisch.” 
“Ik mis de creatieve vrijheid en spontaniteit wanneer ik plan.”
“Ik heb geen tijd om te plannen?” 
“Ik kan wel een planning maken, maar ik hou mezelf er toch nooit aan.

Herken jij jezelf in een of meerdere van de voorbeelden hierboven? Weet dat je niet de enige ben die dit (dagelijks) tegen zichzelf vertelt. Het is tijd om de drie redenen te ontdekken die eraan bijdragen dat jij niet kunt plannen. Tijd om te kappen met deze onzin (excuses) en te beginnen met leren plannen.

Leren plannen - vergeet plan B!

Zorg jij ook altijd voor een plan B wanneer je een planning maakt? Alle bullshit excuses (excuse my language) zoals hierboven aangegeven (en welk ander excuus jij jezelf vertelt) zorgen ervoor dat jij nooit en te nimmer all in zult gaan. Dit zijn namelijk allemaal uitwegen. Op het moment dat het plannen of het opvolgen van je planning dan niet lukt is, er maar een antwoord. “Zie je wel, ik wist al dat…. (vul maar in).”

Jouw brein zal namelijk ten alle tijden op zoek gaan naar bevestiging dat de overtuiging die jij met je meedraagt juist is. Hierdoor sta je gelijk al 1-0 achter. De kans dat jij jezelf niet aan je planning houdt, is hierdoor al heel groot. Stap 1 is dus altijd het ontwikkelen van de juiste mindset. Dit doe je door klein te beginnen, met haalbare stapjes. Je zelfvertrouwen groeit, waardoor je steeds meer overtuigd raakt van het feit dat je wel kunt plannen!

Ontdek welke manier van plannen bij jou past.

Maar je bent er nog niet als je aan de slag bent gegaan met deze belemmerende overtuigingen. Regelmatig raak ik in gesprek met mensen die van alles proberen “omdat anderen dit adviseerden”. Nu is daar in principe niets mis mee. Je kunt immers pas ontdekken of iets bij jou past wanneer je het uitprobeert. Echter moet je jezelf niet krampachtig proberen vast te houden aan deze bepaalde manier van werken, omdat het voor “X” zo goed werkt. Misschien past het juist totaal niet bij jou.

Ik ben bedenker en uitgever van de Flow Planners
Ben ik blij met de Flow Planners? Absoluut. 
Werkt deze voor mij? Jazeker.
Werkt deze voor iedereen? Absoluut niet.

Door mijn kennis en expertise op het gebied van persoonlijke effectiviteit weet ik dat deze planner niet voor iedereen geschikt is. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat er niet een manier van werken, plannen, leven of wat dan ook is dat voor iedereen werkt. We shoppen allemaal uit de verschillende systemen en methoden om zo (hopelijk) te implementeren wat voor ons werkt.

Kies voor eenvoud

De laatste fout die ik vaak voorbij zie komen, is dat wanneer eindelijk de beslissing is gemaakt om te gaan plannen, gekozen wordt voor de meest complexe systemen. De één nog schitterender, uitgebreider en met meer mogelijkheden dan de ander. Alsjeblieft. KISS! Keep It Simple Stupid.

Kies voor een systeem dat voor jou werkt, maar hou het zo simpel mogelijk. Zo min mogelijk handelingen en poespas, waardoor het actueel houden en opvolgen van je planning direct een stuk makkelijker (en dus leuker) wordt.

Ook leren plannen? Wordt het tijd om te ontdekken welke manier van plannen bij jou past? Ben je toe aan rust, overzicht en focus? Dan is de cursus plannen er voor jou. Lees er alles over en start direct!

De deuren zijn tijdelijk gesloten.

Naar verwachting zal de cursus plannen april/mei 2021 weer beschikbaar zijn.

Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer de deuren weer openen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! 

.
Disclaimer

Iedereen kan leren plannen, tenzij je neocortex (het mensenbrein) niet optimaal (meer) functioneert (specifieker, de prefrontale cortex). Dit gebied van het brein is verantwoordelijk voor processen, zoals plannen en organiseren, maar ook geheugen, concentratie, oplossend denken, enzovoort. Dan wordt het plannen en organiseren vanuit de basis een stuk lastiger (niet onmogelijk).

Heb jij géén schade opgelopen aan je hersenen en heb je geen andere aandoening die aantoonbaar plannen lastiger/onmogelijk maakt? Dan kan jij leren plannen!

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.