Herken je persoonlijke ritme.

Herken je persoonlijke ritme.

Het leven vindt plaats in een golfbeweging. Ups en downs. Pieken en dalen. Het kan niet zo zijn dat je constant maar in de top van je energie hangt of in het maximale van je prestatie. En dat is prima! Belangrijk is echter wel dat je je persoonlijke ritme gaat herkennen. Dat je gaat inzien wanneer jij het beste presteert en wanneer je meer voor jezelf moet zorgen. Dit voorkomt dat je onnodig lang in je downs blijft hangen. Dat is vervolgens weer zonde van je productiviteit. 

 

Het nieuwe jaar is net begonnen. En of je nu gelooft in goede voornemens of niet, het is wél een gegeven dat veel mensen het nieuwe jaar starten met goede voornemens. Na een maand van veel (vr)eten en drinken zijn we er klaar mee. We hebben behoefte aan gezonde voeding en beweging en we zijn mentaal weer opgeladen om te gaan knallen.

Don't look back, the future is forward.

 

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat je op ieder moment in het jaar deze ommezwaai kunt maken en je de controle kunt nemen over je leven, ben ook ik er zo één die in januari nu eenmaal meer kan presteren. Ik ben het ongezonde eten zat. Klaar met alle feestjes en afleidingen. Ik heb zin in de toekomst en ik ben super gefocust.

Misschien kan je het nog het beste vergelijken met een nieuwe lege planner of een nieuw notitieboekje. Niets is fijner dan een frisse start. Het gevoel van nieuw geeft mogelijkheden. Enthousiasme. Je voelt de energie door je lichaam stromen. Misschien zelfs ook wel een gezonde dosis adrenaline.

MAAK ER GEBRUIK VAN!

 

 

Je persoonlijke ritme herkennen

Zoals eerder gezegd hebben we allemaal onze ups en downs. Belangrijk daarin is dat je je eigen persoonlijke ritme hierin gaat herkennen en dat je leert er gebruik van te maken. Zelf ben ik vrij gevoelig voor de seizoenswisselingen. Het seizoen waar we nu in zitten, de kerstvakantie, staat voor mij gelijk aan samen zijn met mijn naasten, maar ook het rommelen in huis, dingen uitzoeken waar ik normaal niet aan toe kom en het opladen voor het nieuwe jaar.

Daarnaast ben ik extreem gevoelig voor de maandelijkse cyclus zoals wij vrouwen die kennen. Door dit te herkennen, maar bovenal te erkennen heb ik geleerd om er gebruik van te maken. In mijn periodes van hoge energie kan ik veel meer creëren. Ik heb overal zin in en is niets te gek. Daarnaast heb ik ook een periode dat alles gewoon normaal verloopt. Helemaal prima, geen euforie, maar ook geen down.

En uiteraard is er nog de periode van de downs. Dit is een periode waarin ik niet veel uit mijn handen krijg.

Marloes de Jong

In deze periode schrijf ik meer. Dit helpt om mijn gedachten te uiten en daardoor een plekje te geven. Ook ga ik meer naar buiten en lees ik meer. Nu lees ik sowieso al heel graag, maar zeker in deze periode.
En nee, dan heb ik het niet over een roman, maar over boeken die mij helpen in mijn ontwikkeling en die kennis geven. Door deze acties werk ik nog steeds aan mezelf en aan mijn bedrijf, maar kost het niet onnodig veel energie.

Pas op voor de valkuil

Hierin schuilt wel een valkuil. Je moet opletten dat je jezelf in deze periode niet teveel gaat pamperen. Dat je alles maar afschuift op het feit dat je niet helemaal lekker in je vel zit. Dat je misschien emotioneel onstabiel bent.
Er is werk dat nog steeds gewoon verzet moet worden. Maar we moeten het ook niet bagatelliseren. We moeten het niet mooier maken dan het is. Door in te zien dat deze periodes erbij horen kan je het beter accepteren en kan je hier vervolgens meer vrede mee hebben.

Door er vrede mee te  hebben en door in te zien dat het erbij hoort kan je er gebruik van maken en kan je ook inzien dat het een fase is die voorbij gaat. Volgende week, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Geen reactie's

Geef een reactie