Help! Ik kom tijd tekort – Hoe voorkom je dat?

Tijd tekort

Tijd tekort! Een steeds groter wordende uitdaging voor velen. De agenda staat vol met afspraken en dan ook nog eens het soort afspraken waar je geen zin in hebt. Het to-dolijstje wordt alsmaar langer en je dagen zijn te kort. Hoe kan dit? En belangrijker, hoe voorkom je tijdstekort?

Het is een feit dat de een het drukker heeft dan de ander. Er zijn mensen die het enorm druk hebben terwijl ze het gevoel hebben de wereld aan te kunnen. Maar er zijn ook dames en heren die het niet eens echt heel druk hebben, maar wel het gevoel hebben dat ze overlopen. Waar komt dit door?

Waar komt het door dat je tijd tekort ervaart?

Dat de één een sterkere persoonlijkheid heeft dan de ander, is je wellicht al bekend. Ongeacht wat je daadkracht ook is, het maakt jou niet beter of slechter. Het heeft puur te maken met je persoonlijkheid. 

In de boeken Mensenkennis Plus en Wie ben ik (DISC-principe) kun je lezen dat er in de basis vier hoofdpersoonlijkheden zijn. We zijn allemaal een mengelmoes van deze karakters. Maar de meesten hebben een of twee hoofdpersoonlijkheden die de basis van je natuurlijke persoonlijkheid bepalen. Met andere woorden: deze persoonlijkheden bepalen voor een groot gedeelte hoe jij bent. 

Door het herkennen van je natuurlijke karaktereigenschappen weet je waar jouw krachten liggen.Als je deze krachten voor je laat werken, zal je in de basis al een sterkere persoonlijkheid worden. Je kunt immers loslaten wat jou heel veel energie kost. Hierdoor heb je meer controle over waar jouw tijd heen gaat. 

Toch is dat niet het complete antwoord op de vraag hoe je ervoor zorgt dat je geen tijd tekort komt. Want waar ligt dat dan aan? 

Hoe druk heb je het echt?

De kans is groot dat ik met deze mening tegen een aantal schenen schop, maar ik doe het toch. Hoe druk je het hebt, begint vaak met perceptie. Heb je het écht zo druk of is het een interpretatie van de werkelijkheid? Kan het zijn dat je wellicht wat minder goed bent in het loslaten van taken die niet per se aan jou toe behoren? Of blijf je hangen in hetgeen wat je moet doen en blokkeert dit het efficiënt werken? Misschien liggen jouw talenten niet bij timemanagement of prioriteiten stellen. Het zijn allemaal voorbeelden die ervoor kunnen zorgen dat jij tijd tekort ervaart, maar het betekent niet dat het ook daadwerkelijk zo is. 

Begin eens met je hoofd te legen op papier of in een digitale tool, zoals Notion. Heb je dat gedaan? Mooi, je hebt eindelijk weer ruimte in je hoofd om überhaupt productief te kunnen werken.

Wil jij ook aan de slag met Notion? Download dan mijn gratis plan-template en start direct goed! 

Zorgt jouw to-dolijst voor actie of voor tijd tekort?

Wanneer je je hoofd hebt leeg geschreven, is het tijd om een heldere planning te maken. Welke taken komen er op je lijstje en weet je ook waarom je deze taken op je lijstje zet? Kijk eens naar je to-dolijst en bekijk deze zonder oordeel, hoe lastig dit ook kan zijn. Eerst ga je alleen observeren. Daarna ga je pas analyseren.

  • Zijn het allemaal taken die in lijn staan met jouw dromen?
  • Zijn het taken die jou helpen om dichter bij jouw dromen te komen?
  • Zijn het taken die je leuk vindt om te doen?

Wil je ontdekken wat jouw kerntaken zijn als ondernemer? Lees dan ook eens de blog waarin ik je help te ontdekken wat jouw belangrijkste taken zijn.

Leer je tijd goed inschatten

Een andere mogelijkheid is dat je de lat voor jezelf te hoog legt. Je stelt onredelijke eisen aan jezelf. Je verwacht dat je een taak, waar je normaal een uur over doet, zult afronden binnen een half uur. Verwacht je dit bij vier taken dan kom je al tijd tekort. De oplossing hierin is dat je gaat ontdekken hoe lang je over specifieke taken doet. Ga de komende periode eens je werk timen. Zo ontdek je hoe lang je over een taak doet en weet je dus ook wat je van jezelf mag en kan verwachten.

Parkinson's Law

Het timen helpt je ook gelijk om de strijd aan te gaan met Parkinson’s Law. Kort gezegd staat Parkinson’s Law voor het opmaken van datgene dat je voor handen hebt. In dit geval tijd.

Zo zag ik een keer enorm op tegen het schoonmaken van mijn badkamer. Voor mijn gevoel zou ik daar de hele woensdagmiddag mee bezig zijn. Totdat een vriendin een bericht stuurde om af te spreken. Opeens had ik de badkamer binnen het uur van onder tot boven gepoetst.

Wees bewust van je tijd, perfectionisme en uitstelgedrag en je wint al héél veel tijd terug.

Het tekortkomen van tijd kan je op verschillende manieren aanpakken, begin daar waar bij jou de meeste winst te behalen valt. Je kan niet alles tegelijk, maar je kan zeker zorgen dat je geen tijd meer tekortkomt.

Kom je er zelf niet uit? Schakel dan hulp in. Als jouw zakelijke planner help ik je bij alle facetten rondom planning, maar ook brengen we in kaart waar jouw prioriteiten liggen, waar je beter taken kunt uitbesteden en hoe je het maximale uit je dag kunt halen, zonder dat je overloopt!

Misschien vind je dit ook interessant!