Goede voornemens halen – met deze planningstips wordt het een succes

Goede voornemens

Wil je jouw goede voornemens dit keer wel laten slagen? Yes! Ik help je daar graag bij door deze zeven planningstips met je te delen die jou gegarandeerd succes bezorgen.

Het is misschien een beetje cliché om over goede voornemens te schrijven én toch doe ik het. Waarom? Omdat het me aan het hart gaat. Zoveel mensen die ieder jaar hun goede voornemens in duigen zien vallen. Iets wat op voorhand al te voorspellen is. Daarom deel ik zeven stappen met je waardoor het jou lukt je goede voornemens dit keer wel te halen.

Je goede voornemens in 2021 wel laten slagen? Dit moet je anders doen

Goede voornemens zijn veelal gedoemd te mislukken. Ze worden lukraak in de lucht geschoten, zonder weloverwogen plan. Vaak onder het genot van een hapje en een drankje (of een paar meer) wordt er tijdens de jaarwisseling uitbundig gespeculeerd over wat het nieuwe jaar gaat brengen. Er is niets leukers dan dromen over wat de toekomst voor jou in petto heeft. Hoe jammer is het dan, dat je deze schitterende dromen in duigen ziet vallen. Dat je terugvalt in je oude gewoontes, om vervolgens de passie en enthousiasme om je goede voornemens te realiseren weg te voelen vloeien.

In zeven stappen je goede voornemens laten slagen

Gelukkig zijn er stappen die je kunt doorlopen die het realiseren van je goede voornemens aanzienlijk vergroten. Het belangrijkste gegeven? Je moet het echt willen! Dan kan je met een goede planning je mooiste dromen uit laten komen. Ik geef je een voorbeeld, om het nog meer te verduidelijken.

Maak kennis met Lisa
Lisa heeft een droom. Oké, even eerlijk. Lisa heeft niet één droom. Ze heeft een hele waslijst aan dromen. Ze is tevreden met haar leven, maar ze weet dat het leven nog zoveel moois voor haar in petto heeft. Ze is ambitieus, getrouwd met Mike, heeft 2 jongens (3 en 5 jaar) en ze heeft nog haar leven voor zich.

1. Kies één goed voornemen

Wat is het meest belangrijke waar jij komend jaar mee aan de slag gaat? Roep niet zomaar wat. Wat is voor jou het allerbelangrijkste op dit moment? Kies een droom die je echt dolgraag wil realiseren. Dit zorgt voor focus. Teveel goede voornemens maken dat je je wilskracht uitput en motivatie afneemt. Je leven wijkt teveel af van het bekende en alles wat onbekend is, voelt niet fijn. Door je leven compleet om te gooien is de kans groot dat je terugvalt in je oude gewoonten. Hierdoor slagen je goede voornemens niet, en dat was wel het plan!

Voorbeeld: Lisa woont met haar gezin in een rijtjeswoning, maar zij en haar man dromen van een boerderij. Een antieke boerderij in Friesland, liggend aan het water. De stallen verbouwd tot een schitterende B&B.

Maar… voordat het tijd is om deze droom na te jagen willen ze nog één keer op reis naar Zuid Afrika. Het land waar haar man geboren is, het land waar zijn moeder woont. Zijn moeder is gezond maar oud. Daarom willen ze niet langer wachten. Het is inmiddels 2 jaar geleden dat ze zijn moeder voor het laatst hebben gezien, daarom gaan ze naar Zuid Afrika. Om dat te voor elkaar te krijgen besluiten Lisa en haar man Mike om flink te gaan besparen. Heel veel besparen. Van hun gespaarde geld gaan ze eerst op reis en om daarna door te sparen totdat er voldoende geldt op de rekening staat om de hun werk op te kunnen zeggen om een B&B te openen.

2. Wil je jouw goede voornemens laten slagen? Maak ze concreet

Weet je wat jou goede voornemen is voor volgend jaar? Top. Tijd om hem concreet te maken. Je doel moet op zijn minst meetbaar (hoeveel) en tijdsgebonden (wanneer) zijn. Doe je dit niet kan je nooit antwoord geven op de vraag of je je doel wel of niet hebt gerealiseerd.

Voorbeeld: Wanneer willen Lise en Mike vertrekken? Hoe zit het met de leerplicht? Hoe lang willen ze wegblijven? Hoeveel kost de reis? Wanneer heb je dit geld uiterlijk nodig om de reis te kunnen boeken? Hoeveel heb je al en hoeveel moet je iedere maand (extra) sparen om daadwerkelijk op reis te kunnen? Door de droom concreet te maken kan je een plan opstellen waardoor je, indien nodig, kunt bijsturen.

3. Wakker je intrinsieke motivatie aan

Wat is het onderliggende gevoel dat je erbij krijgt? Waarom is het realiseren van dit doel zo belangrijk voor jou? Wat heeft dit voor positieve impact op je leven? Een doel an sich zal je niet motiveren. Het gaat om de gevolgen, de mogelijkheden die zich ontpoppen, het gevoel dat je erbij krijgt wanneer je je doel hebt gerealiseerd. Deze facetten spreken je intrinsieke motivatie aan en dit is de krachtigste vorm van motivatie. Deze motivatie komt vanuit het binnenste van jou en zal je motiveren om de dingen te doen en laten die nodig zijn om jouw goede voornemen te realiseren.

Voorbeeld: De intrinsieke motivatie voor Lisa en Mike is duidelijk. Het is wellicht de laatste keer dat ze daar hun moeder/oma kunnen bezoeken. Daar hebben ze alles voor over.

4. Bereid jezelf goed voor op het laten slagen van de goede voornemens

Bedenk wat er moet veranderen in je leven om je doel te realiseren. Hoe ziet je dag eruit wanneer je doel bereikt is en hoe verschilt dat met je huidige leven? Wat doe je anders? Wie of wat heb je nodig om jou te helpen? Wat moet je ervoor doen en wat moet je ervoor laten?

Dromen en doelen realiseren vragen een verandering in je gedrag en denkpatronen. “Wanneer je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd krijgt.” Met welke gewoontes moet je breken en welke nieuwe gewoontes wil je jezelf aanleren? Schrijf alle kleine stapjes en veranderingen op.

Voorbeeld: Het uitgavepatroon van Lisa en Mike veranderd niet voor even, maar voor een langere periode. Een goed plan helpt om hun droom te realiseren. De reis is uitgestippeld, de kosten zijn bekend. Tijd om te schrappen in hun uitgaven. Uit eten, abonnementen, gemaksvoedsel, dure dagjes uit. Er wordt een lijst opgesteld met waarop ze kunnen bezuinigen en ze gaan aan de slag.

5. Welke uitdagingen ga je op je pad tegenkomen?

Uitdagingen komen. ALTIJD. Het is onderdeel van ons leven. Zo las ik ooit in het boek “Tsjakka” Emile Ratelband: “Zonder zwart, geen wit.” Oftewel, zonder de minder leuke dingen in het leven kunnen we niet optimaal genieten van de fantastische dingen die we mee maken. Wanneer iedere dag de zon schijnt wordt het op een gegeven moment gewoon en waardeer je het niet meer (of op z’n minst minder). Heb je een regendagje tussendoor dan is het genieten van het zonnetje zoveel sterker.

Om je goede voornemens tot een succes te brengen is het slim om vooraf stil te staan bij de lastigere momenten. Hoe reageer je in deze situaties? Wat is je plan om toch toegewijd te blijven aan je voornemen?

Voorbeeld: Kinderfeestjes, verjaardagen, vrienden die vragen of je mee uit gaat. Een greep uit de potentiële afleidingen die op het pad van Lisa en Mike geworpen worden. Door vooraf na te denken hoe je met deze situaties omgaat, voorkom je heel wat ongemakkelijke momenten. Wat is het budget is voor de leuke dingen die ze nog wel doen. Informeer je je vrienden vooraf al met het verzoek je niet uit te nodigen, zodat je niet in de verleiding komt? Denk na over de obstakels die op je pad geworden worden.

6. Implementeer stapje voor stapje

Alles in 1 keer veranderen is voor velen geen optie. De grote hoeveelheid veranderingen vergroten de kans op terugval enorm. Dit komt doordat je voor nieuwe dingen, dingen die je nu anders doet/gaat doen dan voorheen, je mentale wilskracht nodig hebt. Wanneer je teveel nieuwe dingen in 1 keer wilt implementeren put je je wilskracht uit. Het realiseren van een droom is daarom het beste te vergelijken met het rennen van een marathon. Je wilt een ritme ontwikkelen die je een langere tijd kunt volhouden. Door stapje voor stapje de nieuwe handelingen, die horen bij de toekomstige versie van jezelf die haar dromen heeft gerealiseerd, te implementeren creëer je gewoonten. Deze gewoonten maken dat het geen moeite meer kost, waardoor je mentale energie overhoudt om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Voorbeeld: Lisa en Mike zien het als een sport om steeds weer een goedkoper, maar net zo goed alternatief te vinden voor hun uitgaven. Wat begon met het stopzetten van hun abonnementen heeft zich inmiddels ontwikkelt tot een gewoonte. Niet zomaar boodschappen bij de supermarkt kopen, wanneer ze het ook bij de boer direct kunnen kopen en nog eens voordeliger ook. Het is een way of living geworden.

7. Blijf in contact met je droom

Vooraf kunnen wij veel beter de gevolgen van onze acties inschatten dan in het moment. Gevolg is dat op het moment zelf, wanneer we te maken hebben met de bijkomende emoties, ongemakken en obstakels we sneller geneigd zijn om keuze te maken die niet in lijn zijn met ons lange termijn doel. Door regelmatig stil te staan bij je droom of doel of door deze actief erbij te pakken wanneer je voor een moeilijke keuze of uitdaging staat, zul je gemotiveerder blijven waardoor de kans groter is dat je de keuzes maakt die goed zijn voor het lange termijn, in plaats van dat je kiest voor korte termijn geluk.

Voorbeeld: Lisa en Mike pakken wekelijks, samen met de kinderen, de boeken van Zuid-Afrika erbij om plannen te maken. Ze laten de kinderen zien waar oma woont en ontdekken de uitjes die ze willen ondernemen wanneer ze daar zijn. De voorpret zelf is het avontuur al meer dan waar.

Iedere droom, ieder plan, ieder doel kan je op deze manier oppakken. Welke goede voornemens laat jij slagen in 2021?

Blijf op de hoogte van de FP - Academy.

Rond mei 2021 start er weer een nieuwe ronde van de cursus plannen.

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en hoor als eerste wanneer de deuren weer openen! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.