Wat is het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset?

fixed-mindset-growth-mindset

Draaien jouw gedachten vaak hetzelfde negatieve rondje? En betrap je jezelf er weleens op dat je redelijk vastgeroest zit in een bepaald denkpatroon? Dan is de kans groot dat je last hebt van een fixed mindset. Maar wat is dat precies? En wat is het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset? 

Wat is een fixed mindset?

Een fixed mindset staat gelijk aan een statische of niet-helpende mindset. De kans is groot dat je vaak in beperkingen denkt en negatieve situaties accepteert ‘omdat ze nu eenmaal zo zijn.’ Je hebt moeite met het zien van kansen en mogelijkheden. Door deze vastgeroeste gedachten blijf je in hetzelfde kringetje cirkelen en loop je continu tegen dezelfde problemen aan. 

Zo ziet een growth mindset eruit

Als je een growth mindset hebt, denk je juist in mogelijkheden. Je creëert helpende gedachten, waardoor je oplossingen ziet en vooral veel positiviteit ervaart. Je bent je bewust van het feit dat je fouten kan maken, maar jouw growth mindset zorgt ervoor dat je ervan leert, in plaats van dat het je beperkt. 

Het verschil tussen een fixed mindset en een growth mindset

Het grootste verschil tussen beide mindsets zit hem vooral in de manier hoe je tegen dingen aankijkt en hoe je ze vervolgens aanpakt: 

  • Iemand met een fixed mindset denkt in beperkingen terwijl iemand met een growth mindset denkt in mogelijkheden.
  • Een vastgeroeste mindset staat voor ‘ik kan het niet’ en bij een growth mindset past ‘ik kan het leren!’ 
  • Wanneer je een fixed mindset hebt, hou je jezelf onbewust klein. Een growth mindset maakt het mogelijk om te groeien. 

Hoe ga je van vastgeroest naar kansen creëren?

Ben je er tijdens het lezen van deze blog achtergekomen dat je een stevige beperkende mindset hebt? Dan is dit direct een mooi moment om die langzaam achter je te laten. Je hebt nu ontdekt dat je door die beperkende gedachten steeds in hetzelfde negatieve cirkeltje blijft ronddraaien en de eerste stap naar het creëren van kansen is door voorzichtig eens buiten je comfort zone te kijken.

Gelukkig heb je niet uitsluitend een fixed mindset of een growth mindset. Het kan prima zijn dat je op het ene gebied jezelf al hebt ontwikkeld. Dat je kunt zeggen dat je daar van een fixed mindset naar een growth mindset bent gegroeid. Maar dat je op een ander gebied in je leven nog een niet helpende mindset hebt, welke je graag wil leren omzetten in een groei mindset.

Voorbeeld: Op gebied van sport en voeding heb je alles onder controle. Je excuses om gezond te eten zijn overboord en ook de smoesjes om niet te hoeven sporten. Een gerichte planning maken die jou helpen je doelen en dromen te realiseren daarentegen… Je bent ervan overtuigd dat je geen planner bent en nooit een planner zal worden. 

Jouw fixed mindset zegt nu waarschijnlijk tegen je dat je daar echt niet aan gaat beginnen. Jij blijft liever op je veilige, bekende plek. Maar dit is direct het moment om een growth mindset te ontwikkelen. Als je actief aan de slag gaat met het herschrijven van je gedachten, dan zal je zien dat je (langzaam maar gestaag) van vastgeroest naar kansen creëren gaat. 

Ben jij er klaar voor om van jouw fixed mindset rondom plannen een knaller van een growth mindset te pakken? In de cursus plannen van de Flow Planners Academy ga je hiermee aan de slag! 

De deuren zijn tijdelijk gesloten.

Naar verwachting zal de cursus plannen april/mei 2021 weer beschikbaar zijn.

Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer de deuren weer openen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.