Efficiënt werken – Hoe werk ik zo efficiënt mogelijk?

Efficiënt werken

Door effectief en efficiënt te werken haal je het meeste uit je (werk-) dag en uit je leven. Effectief werken is doelgericht werken. Oftewel de taken vervullen die je dichter bij het realiseren van je doel brengen. Efficiënt werken is je werkzaamheden zo soepel mogelijk laten verlopen in een zo min mogelijk tijd.

Door de dag heen krijgen we meer dan één te maken met afleidingen die er voor zorgen dat we niet zo efficiënt werken als we eigenlijk zouden willen. Werk je nog niet effectief (doelgericht), dan is het verstandig om eerst daarmee aan de slag te gaan. Efficiënt werken heeft namelijk geen toegevoegde waarde wanneer je niet werkt aan de taken die bijdragen aan het realiseren van je doelen.

Effectief en efficiënt werken

Heb je je doelen concreet en weet je welke taken je moet uitvoeren om je doelen te realiseren? Dan wordt het tijd om efficiënt werken op te pakken. Door én effectief én efficiënt te werken zal je in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk taken realiseren, werk kunnen verzetten met zo min mogelijk moeite. Dit draagt bij aan meer mentale rust.

Om efficiënter te leren werken, stel jezelf de volgende vragen.

Wat kan minder?

In een wereld waar meer en beter de norm lijkt is de vraag: “Wat kan minder?” de eerste stap om efficiënter met je tijd om te gaan. We hebben nog steeds dezelfde 168 uur per week als duizenden jaren geleden. Ons takenlijstje is echter groter en complexer geworden. Door jezelf af te vragen wat je kunt beperken, wat je wilt loslaten, zal je veel kostbare tijd besparen. Hier een paar voorbeelden:

  • Beperk afleiding. Denk hierbij aan je mobiel, deurbel, collega die ongevraagd 4x per dag langs komt voor een kletspraatje, enzovoort. Wat leidt jou af en kan je verminderen. Note: Alles afleiding waarvan jij denkt dat het niet verminder kan, kan worden verminderd. Bijvoorbeeld door het bundelen van deze afleiding.
  • Versimpel je werk. Ben jij ook zo goed in het jezelf zo onnodig lastig maken? Heb je bijvoorbeeld geen vaste plek voor het verzamelen van taken of gedachten? Typ jij vergelijkbare mailtjes ook steeds weer opnieuw? Mailtjes die je ook als handtekening kan opslaan, waardoor je slechts een paar zinnen hoeft aan te pakken? Moet jij 16 sub mappen openen voordat je bij het juiste document bent? Beperk complexiteit in je werk.
  • Minimaliseer tijdverspilling. Hoeveel tijd verspil je aan het bedenken wat je moet doen? Hoeveel tijd verlies je door niet te bepalen hoe lang je over een taak mag doen? Hoe lang blijf je staren naar je beeldscherm wanneer je mentaal “leeg” bent? Door kritisch te kijken naar je tijdverspilling ontdek je waar je kostbare tijd verliest. Tijd die je ook kunt besteden aan efficiënt werken of leuke dingen doen!

Wat kan meer?

De tegenhanger van minder is meer. Ondanks dat ik zei dat we in een wereld leven waar meer de norm lijkt is het niet slecht om te kijken naar waar we meer van willen. Maar dan niet zomaar meer. Kijk naar welke “meer” bijdraagt aan jouw algehele gevoel van tevredenheid en balans. Welke het realiseren van je dromen en doelen en het optimaliseren van je persoonlijke effectiviteit. Wederom een aantal voorbeelden:
 
  • Meer lichamelijke en mentale energie: Wanneer je meer energie hebt is het eenvoudigers om efficiënter te kunnen werken. Denk maar eens aan een gebroken nacht? De dag daarna is efficiënt werken een grote uitdaging. Meer lichamelijke en mentale energie bereik je onder andere door gezondere keuzes te maken in je voeding en door meer te bewegen.
  • Meer geautomatiseerde processen: In ons werk komen regelmatig algoritmische taken voor. Dit zijn taken waarbij je in een vaste volgorde een reeks vaste stappen volgt. Deze taken zijn veelal (deels) te automatiseren. Denk hierbij aan hetzelfde mailtje die je keer na keer opnieuw uittypt, die je ook in een standaard handtekening kunt zetten. Door noodzakelijke algoritmische taken te automatiseren bespaar je kostbare tijd.
  • Meer beslissingen nemen: Blijf jij constant hangen in besluiteloosheid? Dan kan je zeggen dat je minder tijd wilt verspillen in het maken van keuzes. Echter door te focussen op minder tijd verspillen in het maken van je keuzes, leg je je focus op het verkeerde stukje waardoor je juist tijd gaat verspillen. Door je focus te leggen op meer actiegerichtheid, meer beslissingen nemen en sneller schakelen zal je resultaten boeken.

Efficiënt werken en persoonlijke ontwikkeling

Nog een meer, maar dan ééntje met een eigen podium. Persoonlijke ontwikkeling is de cruciale stap richting zowel efficiënter als effectiever werken. Om je persoonlijke effectiviteit te optimaliseren is persoonlijke ontwikkeling essentieel. Jij bent jij, en zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: “You do you. ” Het komt er in de basis op neer dat je trouw moet blijven aan jezelf. Dat je moet doen wat voor jou goed voelt en wat bij jou past. Zonder persoonlijke ontwikkeling, (inspiratie en kennis opdoen, reflecteren, enz.) is het lastig om bewustwording te creëren.

We zijn uniek, er bestaat geen one-size-fits-all-methodiek die voor iedereen werkt. Dit leer je ook in de online-cursus van de Flow Planners Academy Door actief aan de slag te gaan zul je ontdekken welke manier van doelen stellen, plannen, efficiënt werken, balans realiseren, bewegen of wat dan ook bij jou past. Alleen zo.

Be you. Do you!

Wat wordt jouw eerste stap?

De deuren zijn tijdelijk gesloten.

Naar verwachting zal de cursus plannen april/mei 2021 weer beschikbaar zijn.

Wil je op de hoogte gebracht worden wanneer de deuren weer openen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.