Het effect van beginnen

Het effect van beginnen

Het is weer even geleden dat ik een blogpost heb geschreven. Normaal gesproken schrijf ik iedere week een nieuwe blog, maar doordat ik druk bezig was met een aantal andere belangrijke dingen binnen Flow Planners, bleef er geen ruimte over voor bloggen. In het begin zou ik daar moeite mee hebben gehad, maar nu niet meer. Zelf ben ik heel erg bezig met plannen vanuit een innerlijk balans en daar hoort stressen om een niet geschreven blog niet bij. Ik doe mijn uiterste best en meer kan ik niet doen! Nu is het tijd om opnieuw te beginnen…

Deze week heb ik weer de inspiratie en daar maak ik even goed gebruik van. Ik wil het namelijk hebben over de kracht van het beginnen!

The miracle isn't that I finished

 

Als mensen hebben we de neiging alleen te focussen op het eindresultaat. Maar gaat het wel om het resultaat? Wanneer we namelijk ons doel hebben bereikt hebben we maar kort een voldaan gevoel. Daarna houden we ons weer bezig met nieuwe doelen waarvoor we opnieuw aan de slag moeten. Ik denk dat het in het leven meer gaat over het proces!

Onlangs heb ik een blog geschreven over de vraag waarmee je als nieuwe ondernemer eigenlijk moet starten. Waar ik vandaag  over wil schrijven is het effect van beginnen! Het zijn mijn gedachtes die ik in deze blog verwoord, dus niet wetenschappelijk onderbouwt. Het is een verzameling van mijn eigen ervaringen en de ervaringen van anderen.

 

 

Wat zegt je gevoel?

Ken je deze uitdrukking? Als ik eenmaal begin ben ik niet meer te stoppen! En dat is precies waar deze blog over gaat. Wij mensen hebben veelal de neiging om overal eerst eens goed over na te denken. Analytische personen hebben dat natuurlijk nog veel meer dan mensen die totaal niet analytisch aangelegd zijn. Je hebt mensen die analyseren tot in den treuren welke laptop de juiste specificaties heeft die aansluit bij hun wensen, met als gevolg dat wanneer ze een laptop hebben uitgekozen deze al niet meer in het assortiment zit, aangezien de techniek alweer verouderd is. Aan de andere kant van de medaille heb je ook mensen die eerst dingen doen en dan pas bedenken dat het misschien helemaal niet zo slim was om te doen. Dat ze misschien beter eerst de laptop opnieuw hadden kunnen opstarten in plaats van hem gelijk uit elkaar te halen.

Nu zijn deze voorbeelden uiteraard wat overtrokken, maar wat ik wil aangeven is dat niet iedereen hetzelfde is. Toch hebben veel mensen de neiging om eerst na te denken, uit te tekenen, te overleggen met anderen, plannen te herzien, opnieuw overleggen, een marktonderzoek doen, twijfelen over hun intenties en puntje bij paaltje hebben ze nog geen actie ondernomen. Dit is vooral van toepassing op nieuwe en mogelijk grote veranderingen in je leven. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een eigen bedrijf of jezelf laten omscholen.

Mensen reageren emotioneel en die keuze proberen we rationeel te verklaren!

Maar wat zegt je gevoel? Luister je daar wel eens naar? Voel je aan alles dat je het leuk vindt, ook al is het enorm spannend, want ja verandering is gewoon ENG! Of voel je dat iets niet goed is? Gaan je haren overeind staan er krijg je er een slecht gevoel bij
Nu zijn veel mensen het contact met hun gevoel verloren. Ik was er ook zo één. Ik probeerde alles rationeel op te lossen, maar weet je, mensen zijn niet rationeel. Als het erop aan komt reageren we volledig emotioneel en die emotionele keuzes proberen we rationeel te verklaren.

Wat praktijk voorbeelden.

Nu heb ik eerder een blog geschreven over de drie stappen om de basis voor jouw droomleven te leggen. Daarin heb ik de snelweg tot succes uitgelegd. Van de waarom door naar de wat en dan aansluitend pas de hoe. Maar de hoe is flexibel. Je moet beginnen om gaandeweg erachter te komen wat voor jou wel werkt en wat niet. Wat voor een ander werkt hoeft niet perse voor jou te werken. Blijf niet hangen in het optimaliseren van je hoe!

Nu had ik het net over de uitdrukking die hier in Nederland best veel gebruik wordt; “Als ik eenmaal begin ben ik niet meer te stoppen”. Dat gevoel herken je misschien ook wel. Je tuin moet nodig aangepakt worden, maar het gras staat tot aan je enkels en door het onkruid zie je de geraniums niet meer staan. “Wat is nu eigenlijk de beste plan van aanpak? Zal ik eerst het onkruid gaan wieden of eerst grasmaaien.” HET MAAKT NIET UIT! Begin en leer!

Leer wat voor jou het beste werkt. En als je eenmaal bezig bent dan is er bijna geen stoppen aan. Je maait het gras, de tuin is helemaal geschoffeld, je hebt gelijk ook nog wat bosjes gesnoeid en eigenlijk wil je nog wel verder gaan, maar je komt tot de ontdekking dat de kliko inmiddels vol zit en daar baal je van. Je was net zo lekker bezig. Herkenbaar?
Nee? Misschien heb je geen tuin, maar moet je je kledingkast opnieuw organiseren “want er ligt nog winterkleding in wat weer naar zolder kan”. Voor je het weet heb je heel je kast uitgemest, heb je een vuilniszak met kleding klaarstaan voor het goede doel, heb je je kast schoongemaakt en liggen alle kleren weer netjes gesorteerd en opvouwen in je kast!

Denk je nu, dit gevoel herken ik helemaal niet… dan ben je mogelijkerwijs nog nooit echt begonnen (of je hoort tot de categorie mensen die eerst de laptop uit elkaar sloopt en dan pas gaat denken 😉 ).

Wat je ook wilt doen, voel of het goed voelt. Zo ja, BEGIN! Het leven is te kort om constant bezig te zijn met de wat als en hoe. Voor je het weet is er weer een jaar voorbij en kan je alleen maar terugkijken op wat je niet hebt gedaan, in plaats van wat je wel hebt bereikt!

Waar ga jij mee beginnen? Laat het weten in de comments!

 

Geen reactie's

Geef een reactie