Doelen stellen: 5 tips om het tot een succes te maken

Doelen stellen

Doelen stellen kan behoorlijk lastig zijn door alle mogelijkheden in het leven. Weet je niet waar je voor moet kiezen? Heb je vele dromen, maar geen idee hoe je ook maar een daarvan kunt realiseren? Of durf je niet eens te dromen, overtuigd (bang…) dat het niet voor jou is weggelegd? Tijd om aan de slag te gaan met doelen stellen op een overzichtelijke manier.

Schrijf op wat je wilt, visualiseer het, voel alsof je het doel al hebt bereikt en manifesteer het… In mijn optiek ligt het allemaal wat genuanceerder en is dit plaatje nog niet compleet. Hoewel schrijven en visualiseren wel degelijk bijdragen aan het manifesteren (ander woord voor het realiseren/bereiken van…) van je doelen is dat niet alles. Jij bent de allesbepalende factor en je speelt een belangrijke rol in het realiseren van je doelen. Alleen jij bent degene die in actie moet komen.

Doelen stellen - hoe werkt dat precies?

Bij The Law of Attraction wordt er vanuit gegaan dat je door middel van je gedachten en gevoelens alles kunt aantrekken en afstoten. Wanneer jij denkt dat iets niet mogelijk is, zal het je niet lukken. Wanneer jij ervan overtuig bent dat je het wel kan, dan zal je het bereiken.

Of dit door natuurwetten komt of niet, laat ik in het midden. Ik ben slecht in het geloven van “dingen” die ik niet kan zien, maar ik ben er ook niet van overtuigd dat het niet bestaat. En een beetje extra hulp van buitenaf kan nooit kwaad ;-).

Hoe jij hier instaat, staat los van de feiten die bekend zijn over de werking van ons brein. Ook deze onderstrepen de voor- en nadelen van positief en negatief denken:

  • Wanneer jij denkt dat iets niet mogelijk is, zal jouw brein er alles aan doen om je ervan te overtuigen dat het voor jou niet is weggelegd.
  • Als je ervan overtuigd bent dat je het wel kan en je op dagelijkse basis in contact blijft met je doelen (bijvoorbeeld door middel van visualiseren), zal je onderbewuste hyperbewust zijn van alle mogelijkheden die op je pad komen. Zodra de kans zich aanbiedt om je droom te realiseren, zal je bewuste brein hierop geattendeerd worden en zal je deze kansen kunnen pakken. Bovenstaande komt onder andere door tunnelvisie. Je onderbewuste brein zoekt automatisch naar bewijzen die je overtuiging kracht bijzetten, dan naar informatie die je overtuiging ontkracht. Daarnaast hecht je meer waarde aan die bevestigende bewijzen.

Dit vormt dan ook de basis van doelen stellen en doelen realiseren. Wanneer je iets wil bereiken, is het noodzakelijk dat je gelooft dat wat je wil bereiken mogelijk is! Wanneer jij gelooft, er van overtuigd bent, dat je doelen kunt en zult realiseren zal je er alles aan doen om dit te bewijzen. En dan komen we automatisch bij het puntje dat ik mis in het begin: actiegerichtheid. Dit is noodzakelijk is om je doelen daadwerkelijk te realiseren.

Jij speelt de hoofdrol in het realiseren van je doelen.

Jij speelt daarom de hoofdrol in het stellen én realiseren van je doelen. Goede doelen stellen doe je dan ook door het doorlopen van de volgende 5 stappen:

  1.  Bepaal wat je écht wilt bereiken. Alleen doelen stellen die je echt wil bereiken, motiveren je om door te gaan wanneer het even tegenzit.
  2. Werk aan een positieve mindset. Pas wanneer je écht gelooft dat je je doel kunt bereiken, heb je een kans. Anders zal je brein constant op zoek gaan naar bewijzen om aan te tonen dat het inderdaad niet voor jou is weggelegd.
  3. Herkennen van gewoonten. Welke gewoonten (gedragspatronen) moet je vervangen door nieuwe gewoonten die jou helpen om andere resultaten te behalen. Resultaten die in lijn zijn met jouw doelen.
  4. Nieuwe succesgewoonten aanleren. Wanneer je herkent welke gewoonten jou niet helpen kan je ze stap voor stap vervangen door nieuwe succesgewoonten.
  5. Actiegerichtheid. Jij bent allesbepalend. Wanneer je stap 1 t/m 4 doorloopt zal je dichter bij je doel komen, maar deze nooit bereiken. Jij moet bereid zijn om er alles aan te doen, alles wat nodig is, om jouw doel te bereiken. Kom je niet in actie dan is je doel niet belangrijk genoeg.

Veel succes! 

Heb jij moeite met doelen stellen? En wat is jouw nummer 1 doel waar je alles voor over hebt?

Blijf op de hoogte van de FP - Academy.

Rond mei 2021 start er weer een nieuwe ronde van de cursus plannen.

Meld je vrijblijvend aan voor de nieuwsbrief en hoor als eerste wanneer de deuren weer openen! 

.

Misschien vind je dit ook interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.