Dag angst.

Dag angst.

Angst is de slechtste raadgever, dat werd mij maar weer eens duidelijk. Hoewel ik mijn keuzes vaak liet beïnvloeden door angst had ik dit niet door. Waar komt die angst vandaan? Maar vooral, hoe kom ik er vanaf!

Afgelopen week onderging ik een zogenaamde ‘healing’ van mijn lieve vriendin Lianne van Welzijn Compleet. Nu is een healing een alternatieve geneeswijze waarbij Lianne haar handen gebruikt om shakra’s te openen, te reinigen en vervolgens deels te sluiten. Deze shakra’s blijven nog een klein stukje open staan zodat de energie kan blijven stromen. En mocht je nu denken: “He wat? Wat is dat allemaal.” No worries. Heb ik ook.

Spiritualiteit…

Degene die mij goed kennen weten dat ik helemaal niet zo spiritueel ben. Law of atraction en dat alles energie is kan ik nog bevatten, maar dan houdt het wel op. Helende stenen vind ik mooi en degene die ik heb staan voor mij symbool voor het moment dat ik ze heb gekregen en

Marloes en Lianne

zijn voor mij meer een soort van anker van het mooie moment dan dat ik overtuigd ben van het feit dat ze mij helen. En tóch vind ik het interessant.

Zoveel mensen voor wie ik respect heb zijn met spiritualiteit bezig en toen Lianne vroeg of ze een healing mocht doen op mij zei ik direct ja.

Het begin met een kaartje leggen en een flinke pot thee. De kaarten die ze voor mij had getrokken gingen over “Opnieuw vrede” en “innerlijke waarheden. Het begeleidend schrijven van deze kaarten laten je sowieso goed nadenken en stilstaan over je huidige situatie.

Naar het strand!

Vervolgens gingen we voor een strandwandeling, wij zijn beide echte strandliefhebbers. Deze strandwandeling heeft voor mij de meeste indruk gemaakt. Lianne is een heel lieve en goede vriendin van mij. We kennen elkaar door en door, praten heel veel met elkaar, zoeken vaak de diepgang op. Toch maakte deze strandwandeling veel los. Ik vertelde dingen waarvan ik niet wist dat ze me nog dwars zaten. Echt heel bijzonder…

 

Mijn grootste blokkade komt voor uit angst.

Angst

Mijn grootste blokkade, blijkt nu, komt voort uit angst. Angst voor wat andere van mij vinden en angst om mensen te verliezen zijn mijn grootste angsten. Het heeft in ieder geval altijd met anderen te maken. Maar waar komt dit vandaan.

Op de basisschool ben ik behoorlijk gepest. Meest logische verklaring is dan ook dat de angst wat anderen van mij vinden hier vandaan komt. Maar nee. Na praten en verdiepen is voor mij duidelijk dat hier de pijn niet meer zit. Dit heb ik echt een plekje gegeven en verwerkt. Maar waar dan wel.

Tijdens mijn werk in loondienst heb ik een heel aantal jaren gewerkt in een situatie waar ik het voor mijn gevoel nooit goed kon doen. Ik was hierdoor constant aan het ‘pleasen’. Zorgen om de situatie zo stabiel mogelijk te houden. Zorgen dat de ander ontlast blijft. Achteraf een heel ongezonde situatie en ik ben dan ook blij dat ik deze situatie achter me heb gelaten.

Maar toch heeft dit een hele diepe indruk achter gelaten. Ik heb nog vaak de angst dat ik het niet goed genoeg doe. Dat anderen er wat van vinden. Dat ik op mijn tenen moet lopen. Dit is de basis geweest van mijn werkzame carrière.

De angst voor verliezen heeft niet echt een aanleiding. Tenminste, niet een die voor mij overduidelijk is. Wat voor mij de meest logische verklaring is is dat mijn familie en vrienden altijd een stabiele factor zijn geweest in situaties die niet wenselijk waren (pesten en werk). Als ik nu hoor dat er wat aan de hand is met mijn naasten heb ik een dikke knoop in mijn buik om die confrontatie aan te gaan. Het liefst doe ik aan struisvogel politiek. Het liefst blijf ik thuis en doen alsof het er niet is. Ik kan er overigens wel over praten, maar ik wil het liever niet zien. Ik ben graag in controle en dit stukje geeft mij onzekerheid.

Lunchen bij Brouw

Pleaser

Nog een voorbeeld die tijdens de wandeling naar boven kwam. Wanneer ik een ruimte inloop voel ik instant welke sfeer daar hangt, maar ik blok dit. Wanneer er een slechte sfeer hangt neemt de pleaser in mij het over en ga ik compenseren om de negatieve sfeer weg te nemen en te doen alsof het er niet is. Bang voor wat misschien de aanleiding is.

Beide angsten houden mij tegen om grote stappen te zetten en door deze angsten maak ik het mezelf soms zo ontzettend moeilijk. Vooral de angst wat anderen van mij zullen vinden beïnvloed mij op zakelijk gebied. “Wie ben ik om te zeggen dan ik de expert ben op gebied van planning.” of “Wat zullen anderen van mij denken nu ik deze blog schrijf. Word ik niet te persoonlijk.”

Maar ik ben er klaar mee. Ik ben leuk. Ik ben mezelf. Ik mag er zijn! Daarom ga ik vanaf nu doen waarvan ik denk dat het bij mij past. Dat wat goed is voor mij. Maar bovenal, waar ik blij van word!

Na onze mooie wandeling op het strand hebben Lianne en ik dit inzicht gevierd met een lekkere lunch op het strand. Zelf had ik nooit tot dit inzicht gekomen en dat terwijl ik hem zelf vertelde. Het antwoord zat in mezelf, maar door de vragen die Lianne stelde kwam ik tot dit inzicht.

Na afloop heeft ze thuis de healing toegepast door middel van die shakra’s spoeling en energie stroming. Voor mij heel ongrijpbaar, maar ik heb het over me heen laten komen. En of het “werkt” of niet, het doet er niet toe! Dit inzicht, dat ik me te vaak door angst laat leiden was zo waardevol.

Waardevoller dan het antwoord op de vraag of de healing wel of niet werkt. Ik weet dat ik een enorme stap heb genomen in mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat ik nu klaar ben om te werken aan het achter me laten van de angst. En precies dat is wat ik ga doen.

Mocht jij nu ook een healing willen, dan kan ik je Lianne écht aanraden. En nee, dit is geen gesponsord bericht en ze heeft me hier ook niet om gevraagd. Dit is puur. Een tip vanuit mij naar jou.

1 Reactie
 • Yvonne Stegeman
  Geplaatst op 14:41h, 22 januari Beantwoorden

  Wauw, dat kwam echt van diep van binnen!
  Knap van je om dit zo persoonlijk te kunnen schrijven.
  En wie dit te persoonlijk vind…. gewoon door scrollen!

  Helaas weet ik wat negatieve energie met iemand kan doen.
  Succes lieve Marloes, blijf in deze “Flow” hangen 😁😁

Geef een reactie